Човекът, който познаваше безкрайността
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...
Държава:
Великобритания
Година:
2016
Жанр:
Biography, Drama
Дата на издаване:
декември 2016
Продължителност:
1 hours 48 minutes
Сценаристи:
Мат Браун
Режисьор:
Мат Браун
Актьори:
Джереми Айрънс, Дев Пател
Възрастово ограничение:
n/a
Бокс офис:
n/a
Език:
Английски

ИСТОРИЯ

Очаквайте скоро по кината!

С великолепни изпълнения на звездата от ”Беднякът милионер” Дев Пател и носителя на „Оскар” Джеръми Айрънс, ”Човекът, който познаваше безкрайността” разказва историята на Шриниваса Рамануджан – индийският математик, чийто принос към теорията на числата, верижните дроби и безкрайните поредици е революционен.

Началото на XX в. Рамануджан се ражда в скромно семейство в Мадрас, но въпреки че възможностите за човек с неговия произход не са много, той успява да се озове в Кеймбридж. Там неговите визионерски теории привличат вниманието на английския математик Г. Х. Харди. Шансът да работи в същите аудитории, където Айзък Нютън е формулирал законите на движението и универсалната гравитация е сбъдната мечта за Рамануджан, но се оказва и кошмар. Колегите му, неспособни да видят отвъд тъмната му кожа и непознатата им култура, го обиждат и унижават, а Харди изисква от него безчет доказателства преди да му позволи да публикува труда си.

Едно от най-забележителните достойнства на този филм е начинът, по който прави новаторските и сложни теории на Рамануджан разбираеми дори и за несведущи. Още по-важно е представеното във филма трудно, но искрено приятелство между Рамануджан и Харди, което се развива от отношения между суров ментор и буйно протеже до респект между равни.

Добави коментар